автор: Димитър Събев, bodil.bgНаскоро десетгодишната ми дъщеря изрази сериозни притеснения, че

...
автор: Димитър Събев, bodil.bgНаскоро десетгодишната ми дъщеря изрази сериозни притеснения, че
Коментари Харесай

Анализ на икономиста Димитър Събев: Кой в България се страхува от еврото

автор: Димитър Събев, bodil.bg

Наскоро десетгодишната ми щерка изрази съществени терзания, че един ден еврото щяло да размени лв. и нейните левови спестявания в касичката щели да намалеят двойно. Разпитах я и разбрах, че е дочула нещо сходно по малкия екран. Колко ли мощно би трябвало да е било внушението, с цел да остави отпечатък в детския разум? Какво ли са си помислили в същия миг параноичните пенсионери?

В България опасенията във връзка въвеждането на общата европейска валута се сгъстяват. Те не са напълно безпочвени, само че дано е ясно, че

страхът от еврото в България обслужва нездравословни ползи

Те отиват оттатък политическите надлъгвания и даже геополитическите благосклонности към Съединени американски щати или Русия за сметка на Европейски Съюз, като показват мощно съзнателен съсловен интерес. Говоренето против еврото в България занапред ще се усилва и има риск популацията да бъде подведено. Затова взимам отношение.

Като начало, действителността е, че в България работи валутен ръб, който прави хората у нас по-бедни, като лимитира количеството на парите в стопанската система. Заради борда цените и заплатите у нас остават ниски. В подмяна на това, той дава отбрана против зли политици, по-стабилен държавен дълг и някаква бариера против инфлацията.

В стопанската система съществува взаимозависимост от по-рано определения път (path dependency). След като един път си взел значимо – и неверно решение, от време на време е по-скъпо да се откажеш от него, в сравнение с да си плащаш да го следваш. България към този момент 22 години работи с валутен ръб и централната банка е изгубила умения за водене на парична политика. Хората са доловили макроикономическите тласъци и са спестявали в национална валута. При бъдещите си решения, ние сме подвластни от обстоятелството, че имаме валутен ръб.

Ако оставим намеците на съветския министър председател Медведев да вържем лв. за юана, пред нас съществуват единствено три благоприятни условия: А) резервираме валутния ръб и се снишаваме, с цел да не ни види Франкфурт и да не ни натика принудително в еврозоната; Б) отстраняваме валутния ръб, без да влезем в еврото; В) отстраняваме валутния ръб и прекосяваме към еврото.

Възможността за „ Брекзит без договорка “, която тресе английската политика, е майски ден спрямо последствията за България от избор „ Б “. С други думи, поддържам присъединението на България към еврозоната, защото сегашната парична система ощетява страната, а алтернативата да се откажем от валутния ръб и сами да управляваме паричното си предложение, на този стадий от политическото и институционално развиване на страната, е по-лошата опция.

Пиша това, откакто съм разгласил най-малко два мощно сериозни разбора на еврозоната. Тя е зачената в тайните офиси на Банката за интернационалните разплащания като острие на неолибералната атака през 1970-те: еврозоната – мислят членовете на клуба „ Мон Пелерин “ – ще отнеме от държавните управления опцията да водят дейна политика. Обща валута без общ финансов министър и обща дългова политика е непълноценна. В дълготраен проект еврозоната едва ли ще се резервира в този тип. Тя сплотява територии с друго равнище на стопанско развиване и вместо до конвергенция, води до поляризация.

Въпреки всичко това, еврозоната наподобява най-хубавият избор за България. Но въпреки всичко – съвсем без полемики станахме член на НАТО и на Европейски Съюз, а за еврото се надига ропот: за какво?

Кой е срещу?

Със сигурност измежду съперниците на еврото в България е и #КОЙ, т.е. преплелите се като змии в дупка родни партии и банки. След колосалния банкрут на КТБ през 2014 година, офшорните мрежи към ПИБ и венецуелските прехвърляния през Инвестбанк, разкрити от посланика на Съединени американски щати преди седмици, е мъчно да се оспори, че българската част от финансовата система в България е гнила ябълка. Членството в еврозоната ще насочи прожектори към българските банки и някой значим може да бъде неприятно осветлен.

Това е основен миг, тъй като с изключение на банките и партиите, КОЙ има и медиите. Така че върху общественото мнение ще се оказва мощен напън. В студията ще се канят вдъхващи доверие мастити коментатори, изпълнени с съмнение към Европа. Ще се акцентират всевъзможни причини за какво България ще изгуби в еврозоната, в това число светлия образец на Унгария и Полша. Далеч може да отиде съпротивата на банкера и политика, който не желае да бъде подложен на повече контрол.

В лагера на сенчестите банки ще се наредят и мнозина индустриалци. За тях еврото е нежелателно, тъй като ще увеличи цената на труда. Още Рикардо е споделил, че цената на труда се дефинира от цената на средствата за битие, признати в обещано общество за насъщни. Ако общото ниво на цените в България се увеличи сензитивно, ще би трябвало да се заплащат по-високи заплати и облагите ще намалеят.

Нещо повече: сега левът е мощно недооценен. Той се разменя при закрепен курс по отношение на еврото, само че с 1.95 лв. в България може да се купят доста повече неща, в сравнение с с 1 евро в Германия. Българските индустриалци печелят на два пъти от стегнатия в борда лев: първо, в производството те заплащат в лв. ниските български заплати, наеми и сила. Продават в евро в чужбина, след което обменят приходите си за левове в България – където цената на парите е висока, тъй като са нищожни.

Ако България стартира да се разплаща с евро, ще бъде отмахнат един валутен заслон, а зад него ще се разкрие доста отпадък. В момента валутният ръб прикрива систематичното подценяване на труда и ресурсите в България. С участието в еврозоната цените на стоките, само че и на труда в България ще порастват. Някой ще стартира да печели малко по-малко. Но доста повече хора за пръв път ще се почувстват почтено оценени.

Пазете се: патриоти

Трета група, която не харесва еврото, са патриотите. За някои българският лев е полезност, равностойна на мъжкото хоро на Йордановден. По-просветените стъпват на съдържателната Модерна парична доктрина и декларират, че стопанската система ни ще се оправи, единствено в случай че държавното управление има правото да печата толкоз пари, колкото е нужно, като редом с това обезпечи всеобща претовареност в обществени планове. Едва ли има потребност да се споделя, че ЕЦБ ще попречи на този проект.

Политиката, както и стопанската система, е изкуство на вероятното. В момента нито Българска народна банка, нито политическата класа имат потенциала да приложат на процедура модерния паричен метод. Ако въпреки всичко опитаме да се пробваме, преди този момент би трябвало да съберем мощна войска: „ независимостта “ на централните банки е градена с епохи и никой няма да остави България да си прави независими опити с печатарската преса.

Мимоходом означавам, че страната ни е теглила 5.5 милиарда евро заем в непозната валута, а с частния заем външният дълг на България доближава 33 милиарда евро. Дали няма да се окаже, че тъкмо тези, които през днешния ден най-силно пропагандират за самостоятелна парична политика, са заложили български дълг на къси позиции?

За сведение на патриотите: в случай че в миналото бъде въведено у нас, еврото ще е в по-голяма степен българска валута, в сравнение с левът при валутен ръб. Сега против всеки лев стои задграничен актив. Всяко замогване на България се прелива върху страните с „ твърда валута “. С еврото, това субсидиране на богатите страни ще отпадне. Паричните потоци ще показват само конкурентоспособността на българските компании и политиката на ЕЦБ, в която Българска народна банка на доктрина ще има някакво присъединяване.

Аргументи срещу

И въпреки всичко: права ли е щерка ми да се опасява за своята касичка? Да го кажем по този начин: икономическата сигурност и икономическата динамичност са различни богатства. Към 31.12.2018 година депозитите на семействата са над 50.5 милиарда лева С еврото цените ще се покачат и спестяванията ще се обезценят: имаме ли право да ощетяваме толкоз хора?

Не са чак толкоз доста: 80% от спестяванията на семействата в банките се намират в 11% от сметките. Около 1 млн. българи държат в банки суми над 10 хиляди лева Останалите 6 млн. са заделили по някой лев, само че за тях изгодата от усилването на икономическата динамичност след премахването на валутния ръб ще заличи загубите от инфлацията. Защо да се фокусираш върху твоите 5000 лева в банката, в случай че в подмяна на 5% годишна амортизация, т.е. 250 лева, месечната ти заплата ще скочи от 800 на 1500 лева?

Друга постоянно споменавана рецензия е, че в случай че влезем в еврозоната, ще станем солидарно виновни за страните с високи задължения. Да твърдим това значи да имаме вяра, че Германия е платила сметката на Гърция, което е комично. Също по този начин се подмята, че България в еврозоната ще загуби запасите си от валутния ръб, сега към 25 милиарда евро. Точно в противен случай: ще получи право да ги употребява. След избрана вноска в ЕЦБ, милиарди евро ще бъдат освободени и ще могат да се влагат за публично значими дела – в този момент тези пари са замразени за несигурно бъдеще.

Еврозоната крие своите опасности и ще нанесе вреди на някои бизнеси (като валутните бюра), само че поради сегашната финансова и икономическа траектория на България, тя е най-хубавата ни опция. За да се води самостоятелна парична политика е необходим жертвоготовен народ и отдадени политици, разчитащи на мощни специалисти: три неща, които не са в остатък в нашата страна.

Въпросът е дълготраен, защото европейските ни сътрудници скоро няма да ни пуснат в еврозоната, затваряйки очи за фрапантната разлика в цените и икономическата конструкция. Затова е значимо в идващите пет или седем години да не се разрешава на тъмни частни и тясно партийни  ползи да подвеждат народа, че е в наш интерес да се откажем от еврото.

 
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: